BLOGS - Mia Styling & Visagie

Aanbevolen

Het mag geen geheim zijn dat ik erg hou van vintage* kleding. De uniekheid, de kwaliteit, de verschillende stijlen, I love it all. Maar het mooiste is als je wat vergeten inhoud in de zakken van een kledingstuk vindt. Hello, inner Sherlock! Tijdens het strijken en stomen van een militair colbert, vond ik diverse achtergebleven persoonlijke bezittingen:

A. Een toegangskaart tot Kwartier Leopold in Gent.

B. Een papier met een geschreven programma van een conferentie dat plaatsvond in september 1984.

C. Een maaltijdbon voor een middagmaal.

D. Twee Belgische Frank muntstukken.

E. Een esculaap-pin op de borstzak van het colbert.

Wat deze Sherlock zelf al had geconcludeerd, was dat het colbert toebehoorde aan Luitenant Petermans en dat de diverse bewijsstukken voerden naar de Leopold Kazerne in Gent. Daarnaast moest het gaan om een militair die lid was van het medisch korps, gezien de esculaap op het colbert.

Omdat ik graag meer wilde weten over de bewijsstukken, het colbert en de luitenant, deed ik een oproep op social media. En wat schetste mijn verbazing: een oud-collega van de Universiteit Maastricht heeft mogelijk tegelijkertijd met Petermans in de Leopoldkazerne gezeten. Hij wist mij het volgende te vertellen:

  • Het is inderdaad een officieel colbert van een Belgisch militair kostuum. In de binnenkant van het colbert staat Marvan. Dit is een voormalig Belgisch confectiebedrijf in herenkleding. Vroeger gingen bussen met militairen vanuit de Leopoldkazerne naar het hoofdkantoor van Marvan in Binche en dan kreeg iedere militair een eigen kostuum aangemeten.
  • Op de schouders en mouwen zitten stoffen graden, waar uit blijkt dat Luitenant Petermans een beroepsmilitair was. Onbekend is nog de precieze functie van Petermans, want doctoren/geneesheren kregen voorheen plastic graden in plaats van stoffen graden. Petermans kan hierdoor ook een andere functie dan arts hebben gehad.
  • Er staat een "stamnummer" (41406) op de toegangskaart. Het stamnummer is het nummer waaronder een Belgische militair bekend staat in het stamboek bij de Centrale Dienst. Het stamnummer van officieren bestaat uit vijf cijfers, zoals dat van Petermans. Petermans was dus waarschijnlijk een officier (ee militair leidinggevende) met rang Luitenant.
  • Mijn collega kon uit het stamnummer opmaken dat hij hoogstwaarschijnlijk samen met Petermans in de Leopold Kazerne heeft gezeten. Hij had van 1984 t/m 1986 in de Leopold Kazerne gezeten. Dit betekent ook dat Petermans, bij leven en welzijn, op dit moment tussen de 58 en 60 jaar is.
  • De Leopoldkazerne was lange tijd het opleidingscentrum voor de Medische Dienst van het Belgische leger. KSMD staat voor de Koninklijke School voor Medische Dienst.
  • De eetbon was dagelijkse noodzaak: men moest iedere dag een eetbon inleveren in het restaurant om een maaltijd te kunnen krijgen. Achterop de bon moest de datum van die dag worden geschreven.


Mocht jij meer informatie hebben over Luitenant Petermans, stuur mij dan een bericht op IG of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


* Een vintage item mag pas vintage heten als het minimaal 30 jaar oud is.